Ideasoft, Türkiye merkezli, e-ticaret yönetim paneli sunan bir yazılım şirketidir. 2005 yılında kurulan Ideasoft, müşterilerine ve alt yapı kullanıcılarına kullanıcı dostu arayüzler ve farklı e-ticaret çözümü sunmaktadır.
Ideasoft’un sunmuş olduğu bu çözümler, e-ticarete giriş yapmak isteyen her tür işletmenin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde özelleştirilebilir ve ölçeklenebilir. Ayrıca, Ideasoft müşterilerine SEO (arama motoru optimizasyonu) gibi dijital pazarlama alanlarında, destek sistemi sayesinde yardımcı da olmaktadır.
İdeasoft Yönetim Panelinde SEO Nasıl Yapılır?
E-ticaret siteleri için SEO (arama motoru optimizasyonu), organik arama sonuçlarında daha yüksek sıralamalar ve daha fazla trafik elde etmek için önemli bir stratejidir. Ideasoft gibi bir e-ticaret platformu kullanıyorsanız, siteniz çok daha kolay bir şekilde optimize edilecektir. Bu yazımda, Ideasoft paneli üzerinden SEO’nun nasıl yapılacağına dair bazı ipuçları sunacağım.
Genel SEO ayarlarınıza Ayarlar → Genel Ayarlar → SEO Ayarları yolu üzerinden erişebilirsiniz bu bölümde Ideasoft’un size sunduğu genel ayarlara ulaşabilirsiniz. Bu alanda ilk olarak Google Sitemap oluşturma ve Google Merchant Anket bölümlerini görebilirsiniz. Ideasoft üzerinden sitemap oluşturma aşamalarını yazılarım arasında bulabilirsiniz.
1. Arama Motoru Servisleri
SEO Ayarlarına ilk girdiğinizde karşınıza bu menü çıkar. Peki arama motoru servisleri menüsü nasıl kullanılır? Arama motoru servislerinin alt menüsünde sırasıyla;
- Meta Tag ile Site Doğrulama
- Site İzleme & Remarketing Kodu
- Sipariş Takibi & Dönüşüm Kodu
- Sepet Takip Kodu
- Ürün Takip Kodu
- Anasayfa Takip Kodu
- Üyelik Takibi Kodu
- Robots.txt
bulunmaktadır.
1.1 Meta Tag ile Site Doğrulama
Google Web Yöneticisi araçlarına kaydolduğunuzda, eklediğiniz sitenin sizin tarafınızdan yönetildiğini doğrulamak için Google size bir kod verecektir. Bu kod, sitenize eklenmek üzere belirli bir alanda yer almalıdır.
Aynı şekilde diğer arama motorları veya benzer servislerin meta kodları da aynı alana eklenmelidir. Örneğin, Google ve Bing meta etiketlerini eklemek isterseniz, bu etiketleri boşluk bırakmadan yan yana yazmanız gerekmektedir.
1.2. Site İzleme & Remarketing Kodu
Google Analytics servisine kaydolduğunuzda, sitenizdeki ziyaretçileri takip etmek için size bir kod verilir. Bu kodları Site izleme ve Remarketing bölümünde yer alan kutucuğa eklemelisiniz.
Google Analytics, Facebook gibi site analizi ve tanıtım amaçlı kullandığınız pazarlama mecralarının sitenizden veri çekebilmesi için sitenize bir takip kodu eklemeniz gerekir. Kullanmak istediğiniz uygulamanın size verdiği ve sitenizin tüm sayfalarında da çalışması gereken bu kodları eklemelisiniz.
1.3. Sipariş Takibi ve Dönüşüm Kodu
Siparişler için dönüşüm takibi yapmanızı sağlayan alan, sadece siparişin başarıyla tamamlandığı sayfada görüntülenen bir kod içerir. Bu bölümün amacı, verdiğiniz reklamlar aracılığıyla sitenize gelen ziyaretçilerin alışveriş yapma davranışını takip etmektir.
Bu alana bir kod eklemeniz zorunlu değildir. Ancak, reklam verdiğiniz platform tarafından sağlanan sipariş takip kodunu sitenize ekleyerek (örneğin Google AdWords gibi), Google reklamlarına tıklayan bir kişinin sitenizde alışveriş yapma durumunu izleyebilirsiniz. Bu sayede reklam performansınızı ölçebilir ve stratejinizi buna göre güncelleyebilirsiniz.
1.4. Sepet Takip Kodu
Alışveriş sepetine atılan ürünleri takip etmek için kullanılan kod alanı, sepet sayfasında çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Bu bölüme eklediğiniz kod sayesinde, alışveriş işlemi tamamlanmayan ve sepet aşamasında kalan işlemleri takip edebilirsiniz.
Örneğin, bir e-ticaret sitesinde sepete eklenen ürünlerin takibini yapmak istiyorsanız, bu alana bir kod ekleyebilirsiniz. Bu sayede, ziyaretçilerin hangi ürünleri sepetlerine eklediğini, hangi ürünleri satın aldıklarını ve hangi ürünleri satın almadan sepetlerinde bıraktıklarını takip edebilirsiniz. Bu veriler, satış stratejilerinizi belirlerken veya kampanyalarınızı yönetirken faydalı olabilir. Sepet takip kodunda kullanabileceğiniz değişkenler;
- {cartUrI}: Sepet bağlantı adresi
- {cartNumber}: Spesifik p sepete ait sepet değeri
- {totalProduct): Toplam ürün adedi
- {total): Toplam sipariş tutarı
- {email}: Siparis veren müşterinin mail adresi
- {productid): Ürün id numarası
- {productStockcode): Ürün stok kodu
- {productName]: Ürün ad
- {productCategory): Ürün kategorisi
- {productPrice): Ürün kdv hariç fiyatı
- (productCurrency}: Ürün kur bilgisi
- {productTax}: Ürün kdv değeri
- {productimage): Ürün resmi
- {productUrl}: Ürün bağlantı adresi
- {memberld): Üye girişi yapılmış ise üyenin id bilgisi
1.5. Ürün Takip Kodu
Ürün ziyaretlerini takip etmek için kullanılan alan, ürün takip kodunu ekleyeceğiniz bölümdür. Bu alana, Facebook Pixel veya Google Yeniden Pazarlama gibi araçları kullanarak, sitenize gelen ziyaretçilerin hangi ürünlerle ilgilendiğini takip edebilirsiniz.
Örneğin, bir e-ticaret sitesinde hangi ürünlerin daha çok ziyaret edildiğini veya hangi ürünlere daha az ilgi gösterildiğini bilmek, ürün seçimlerinizi ve stok yönetiminizi belirlerken faydalı olabilir.
Eğer Google Adwords ve benzeri reklam ağlarını kullanmıyorsanız, Google sipariş takibi ve Google üyelik takibi alanlarını boş bırakabilirsiniz. Bu alanlar, ihtiyaç duymayacağınız alanlar olabilir.
Bu alan içerisinde aşağıdaki değişkenleri kullanabilirsiniz:
- {productid}: Ürün ID numarası
- {productStockcode}: Ürün stok kodu
- {productName}: Ürün adı
- {productCategory}: Ürün kategorisi
- {productPrice}: Ürün KDV haric fiyatı
- {productCurrency}: Ürün kur bilgisi
- {productTax}: Ürün KDV değeri
- {productlmage}: Ürün resmi
- {productUrl}: Ürün bağlantı adresi
- {email}: Üye e-posta adresi
- {memberld}: Üye girişi yapılmışsa üyenin ID bilgisi
1.6. Anasayfa Takip Kodu
Anasayfanızdaki verileri özel olarak takip etmek için kullanabileceğiniz kod alanıdır. Buraya eklediğiniz kodlar sadece anasayfada çalışacaktır. Bu alanda kullanabileceğiniz değişkenler aşağıdaki gibidir:
- {email}: Üye e-posta bilgisi
- {memberld}: Üye girişi yapılmışsa üyenin kimlik bilgisi
1.7. Üyelik Takibi Kodu
Üye kayıt işlemlerinizi takip edebilmek için sadece kayıt tamamlama sayfasında çalışmasını istediğiniz takip kodlarını bu alana ekleyebilirsiniz.
1.8. Robots.txt
Robots.txt dosyası, sitenin ana dizininde bulunur ve Google botları tarafından ziyaret edildiğinde sitenin ilk ziyaret edilen alanıdır. Bu dosyada standart olarak sitenizdeki admin paneli linkleri gibi URL’ler indekslenmeyecektir. Ayrıca, sitenizde bulunan ve indekslenmesini istemediğiniz farklı URL’leri de bu alandan ekleyebilirsiniz. Sitenizin robots.txt sayfasını görmek için www.siteadresi.com/robots.txt yazmanız yeterlidir.
2. Anasayfa SEO Ayarları
Ayarlar → S.E.O → Anasayfa Seo Ayarları sayfası, sitenizin sadece ana sayfası için bir başlık, anahtar kelime ve açıklama girmenizi sağlayan bir alandır. Bu alanda herhangi bir kategori, marka veya ürün sayfası için ayar yapılamaz. Bu bölümde,
- Başlık (Title)
- Anahtar Kelimeler (Meta Keywords)
- Açıklama (Description)
kısımlarına ulaşım imkanınız bulunmaktadır.
2.1. Başlık (Meta Title)
Sitenizin anasayfasını açan bir kullanıcı, kullandığı tarayıcının sekme alanında buraya yazdığınız metinle karşılaşacaktır. Bu metin arama sonuçlarında da görüntülenecektir. Bu alana şirket adınızı yazarak marka bilinirliğinizi artırabilirsiniz. E-ticaret sitelerinde ise, sattığınız ürünlerle ilgili anahtar kelimeleri de eklemeniz önerilir. Örneğin, “En İyi Teknoloji Ürünleri – ABC E-Ticaret”. Meta title etiketi 200-561pixel arasında ya da yaklaşık olarak 30-60 karakter arasında olmalıdır.
Google son yaptığı güncelleme ile başlık kısmında marka geçmesi durumunun çok etkili olmayacağını belirtti. Ancak yine de kullanmakta fayda var.
2.2. Anahtar Kelimeler (Meta Keywords)
Sitenizde sattığınız ürünlerle ilgili genel anahtar kelimeleri yazabilirsiniz. Anasayfa için yazacağınız anahtar kelimelerin mümkün olduğunca genel tanımlamaları içermesine özen gösterin. Örneğin, elektrikli süpürge, ütü, mutfak robotu gibi ürünler satıyorsanız, bu ürünleri direkt olarak anahtar kelime olarak eklemeyin. Bu ürünler küçük ev aletleri kategorisine dahil olduğundan, anahtar kelime olarak “küçük ev aletleri” gibi genel bir kelime kullanabilirsiniz. Özel anahtar kelimeler daha uygun olan ürün veya kategori sayfalarında kullanılabilir. Ancak, ana sayfa için daha genel anahtar kelimeler seçmek daha doğru olacaktır. Anahtar kelimelerinizi sıralarken virgül ile ayırarak her kelimeyi arasına ekleyebilirsiniz. Ayrıca, 15-20 anahtar kelime fazla olabilir ve spam olarak algılanabilir, bu nedenle seçeceğiniz anahtar kelimeleri dikkatli seçmeye özen gösterin.
2.3. Açıklama (Meta Description)
Arama sonuçlarında başlıkla birlikte direkt olarak görünen açıklama alanı, doğru bir şekilde kullanılarak ziyaretçilerin sitenize giriş yapmasına yardımcı olabilir. Bu nedenle, açıklama alanına uygun ve çekici bir açıklama yazmak oldukça önemlidir. Meta description’a yazdığınız açıklamanın tam olarak gözükmesini istiyorsanız bu alana 400-985 pixel ya da yaklaşık olarak 70-155 karakter arasında olmasına özen göstermelisiniz.
3. Kategori Sayfası SEO Ayarları
Sitenizdeki her bir kategori için başlık, anahtar kelime ve açıklama metinlerini ayarlamak için Ayarlar → S.E.O → Kategori alanını kullanabilirsiniz. Bu menüde, her bir kategori için istediğiniz metinleri belirleyebilirsiniz. Menüleri anasayfa SEO ayarları menüsü ile aynı düzende gelmektedir.
Kategori bölümü, başlık alanı; her bir kategori için ayrı ayrı başlık oluşturabileceğiniz bir alandır. Bu alana yazacağınız metin, tüm kategorilerinizin başlığını oluşturacaktır. Ancak, sitenizdeki her kategori aynı başlığa uygun olmayabilir. Örneğin, “Parfüm” adında bir kategoriniz varsa, o kategori için “Parfüm” ile ilgili bir başlık metni yazmanız gerekebilir. Benzer şekilde, “Kırtasiye Ürünleri” kategoriniz için de “Kırtasiye Ürünleri” ile ilgili bir başlık metni yazmanız önerilir.
Bu sorunu çözmek için, kategori sayfası başlık alanına her kategori için ayrı bir değer yazılabilir. Böylece hangi kategoriye bakıyorsanız, o kategoriye özel bir başlık metni otomatik olarak oluşturulur.
- {kategori_adi} yazarak, o kategorinin ismini title olarak kullanabilirsiniz. Böylece sistem, hangi kategoriye girilirse girilsin, otomatik olarak o kategorinin adını başlık olarak kullanacaktır.
- Tişört adında bir kategoriniz var fakat bu kategoriye girildiğinde farklı bir başlık göstermek istiyorsanız, {kategori_baslik} değişkenini kullanmanız gerekir. Bu değişkeni kullanarak kategorileriniz için farklı başlıklar belirleyebilirsiniz. Kategorilerinizi düzenlemek için Ürünler >> Kategoriler sekmesine gidin ve düzenlemek istediğiniz kategoriye tıklayın. Açılan sayfada Etiket Başlığı alanına istediğiniz metinleri yazarak farklı bir başlık belirleyebilirsiniz.
4. Marka Sayfası
Marka sayfanızda da aynı şekilde başlık, anahtar kelimeler ve açıklama kısımları bulunmaktadır. Peki marka sayfanızda trafiğinizi artırmak için ne olmalı? Tabi ki üst veya alt içerik. Markalara, kategorilere, üst içerik veya alt içerik eklemek anahtar kelime hacminizi artıracağı için trafiğinizi de artıracaktır.
Üst İçerik veya Alt İçerik Nasıl Eklenir?
- Düzenlemek istediğiniz marka veya kategoriye girin.
- Üst içeriği veya alt içeriği “Kapalı” durumundan Mobil ve Masaüstü, Mobil veya Masaütü durumuna getirin.
- Karşınıza çıkan alana içeriğinizi girin ve değişiklikleri kaydedin.
5. Ürün Sayfası
Ürün sayfasına geldiğinizde sizi yine standart olarak başlık, anahtar kelimeler ve açıklama kısımları bulunmaktadır. Başlık oluşturmak için genellikle ürünün adı, markası ve kategorisi kullanılmalıdır. Ancak bazı durumlarda, ek metinler ekleyerek daha etkili başlıklar oluşturmak isteyebilirsiniz. Örneğin, ürünün bedava kargo fırsatı varsa veya promosyonlarınız varsa, bu bilgileri başlıkta belirterek dikkat çekebilirsiniz. Bu durumlarda, {urun_baslik} değişkenini kullanarak başlıkta ek metinler ekleyebilirsiniz.
Eğer {urun_baslik} değişkenini kullanarak özgün bir başlık oluşturduysanız, bu başlığı belirli bir ürün için kullanmak istiyorsanız, Ürünler sekmesi üzerinden o ürünü seçin ve düzenleme butonuna tıklayın. Karşınıza gelecek alandan Seo bilgileri sekmesine geçin ve Etiket Başlığı kısmına o üründe kullanmak istediğiniz ek metinleri yazın. Bu sayede o ürünün başlığına ek metinler ekleyebilir ve daha etkili bir şekilde dikkat çekmesini sağlayabilirsiniz.
Umuyorum ki deneyimlerimi sizlerle açık bir şekilde paylaşabilmişimdir. Herkese bol kullanıcılı günler.