E-ticaret ve SEO çalışmaları birbirinden ayrılmayan iki başlık olarak görülebilir. E-ticaret çok büyük bir yelpazeye sahiptir ve SEO rakiplerle yarışta stratejinizi belirleyecek çalışmalardır. Eğer ki bir e-ticaret siteniz varsa SEO çalışmaları kaçınılmazdır.
SEO çalışmaları bir defa yapılan çalışmalar değillerdir ve devamlılık gerektirmektedirler. Eğer ki SEO hizmeti almıyorsanız, SEO performansınızı her ay düzenli olarak kontrol etmeniz gerekmektedir. Peki her ay yapmanız gereken SEO kontrolleri nelerdir?
Sitenizi Taramayı Unutmayın
Öncelikle sitenizi taramakla başlayın. Sitenizi taramak için Screaming Frog denilen bir araçtan yararlanabilirsiniz. Bu araç sizlere sayfanızdaki eksiklikleri veya fazlalıkları gösterecektir. Kopya içeriklerden tutun, sayfa başlıklarına kadar birçok konuyu ele alan bir araçtır. İlk planda bu taramayı yapmaz sitenizin genel durumu hakkında size bilgi verecektir.
Meta Açıklamaları
Google görünürlüğünde meta açıklamaları önemli rol oynamaktadır. Bir sayfa site haritanıza eklendikten sonra rahatlıkla Google üzerinden bulunabilir. Sayfanızın anlamlı ve alakalı meta açıklamasının olması aramalarda kullanıcıların dikkatini çekecektir ve elbette Google’ın da dikkatini çekecektir.
XML Site Haritası ve Robots.txt Dosyalarının Kontrolü
E ticaret sitenizin site haritalarının ve robots.txt dosyalarının düzgün çalışması önemlidir. Burada yer al alan linklerin güncellemelerini yapmanız Google’a sitenizin daha iyi indekslenmesini sağlayacaktır. Site haritalarını güncellerken gereksiz sayfaları eklememeye dikkat edin. Gereksiz sayfalar taranma bütçenizden yiyecektir. Bu kontrolleri Google Search Console üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Backlink Kontrolünü İhmal Etmeyin
Google’ın önem verdiği bir başka şey ise backlinklerdir. Sitenize gelen backlinlerin hangi sitelerden geldiğini görmelisiniz. Kalitesi düşük sitelerden fazlasıyla backlink gelmesi sitenizin kalitesini düşürecektir. Google Search Console, Majestic, Semrush veya Moz gibi araçları kullanarak backlink bilginize ulaşabilirsiniz.
Sayfalarınızın Trafik Değişimlerini İnceleyin
Belli dönemlerinde hem Google botlarının ziyaretleriyle hem de rakiplerinizin stratejileriyle sayfanızın trafiği diğer sayfalara kıyasla düşebilir veya yükselebilir. Bu durum çok çeşitli sebeplerden de olabilir. Ani trafik dalgalanması yaşayan sayfalar incelenmeli ve üzerinde geliştirmeler yapılmalıdır. Direkt olarak bu sayfaları öne çıkaracak çalışmalar yapmanız önerilebilir.
Rakip Araştırması
SEO’da rakip analizi fazlasıyla önem taşıyan bir konudur. Aylık olarak rakiplerin hangi anahtar kelimeleri yoğun olarak kullandıklarına bakabilir, buna uygun olarak içerikler yayınlayabilirsiniz. Ayrıca anahtar kelimeler üzerinden reklam stratejilerini gözlemleyebilirsiniz. Buna uygun olarak da reklam stratejinizi geliştirebilirsiniz.
Aylık Planlama
Yaptığınız tüm araştırmalar sonucunda bir sonraki ayın stratejisini planlamalısınız. Unutmayın rakiplerinizin önünde olmanız ilk önceliğiniz. Hangi sayfaların geliştirmelere ihtiyacı var, bir aylık süre içerisinde bu çalışmaları nasıl yapmalısınız gibi genel bir plan her zaman işinize yarayacaktır. Bunlar dışında eğer e-ticaret sayfanız daha yeni ise profesyonel bir SEO desteği alarak, bu çalışmaların hepsini SEO hizmeti ile tamamlayabilirsiniz.
Anahtar Kelimelerinizi Güncel Tutun
Yapmanız gereken bir diğer çalışma ise anahtar kelimelerinizi güncellemek olacaktır. Aylık olarak anahtar kelimeler değişmese dahi her geçen gün içerisinde trendler değişiklik gösterebilir. Bunun için Semrush’ın proje özelliğinden yararlanabilirsiniz. Anahtar kelimelerin sıralaması veya arama yoğunluğu size iletilecektir. Bu kelimeleri planlamak ve araştırmak firmanızın SEO performansını pozitif yönde etkileyecektir.
Güncel Kalın
Sadece sayfaları analiz etmek yeterli değildir, aynı zamanda sayfaların günceliği de önemlidir. Müşterilerinizle yeni ürünlerinizi direkt olarak paylaşın, blog sayfanız var ise yeni içerikler girmekten kesinlikle kaçınmayın. Arama motoru botları evergreen olarak tabir ettiğimiz, hep güncel kalan sayfaları sevmektedir. Daha detaylı bilgi için benimle iletişime geçebilirsiniz !