Geçtiğimiz günlerde Screaming Frog aracının yeni bir güncelleme yayınladı. Screaming Frog’un yeni güncellemesi oldukça etkileyici. Bu yeni güncellemenin içeriğine bakacak olursak;
- Özel JavaScript
- Screaming Frog Custom Javascript (Özel Javascript) Özelliği Kullanım Alanları
- Özel Javascript (Custom Javascript) Oluşturma Adımları
- Screaming Frog Custom Javascript (Özel Javascript) Özelliği Kullanım Alanları
- ChatGPT ile Tarama
- Screaming Frog’da ChatGPT ile Tarama Nasıl Yapılır?
- Mobil Kullanılabilirlik
- Mobil Kullanılabilirlik Screaming Frog’da Nasıl Test Edilir?
- N-gram Analizi
- Screaming From 20.0 ile N-gram Analizi Nasıl Yapılır?
- Lokal Lighthouse Skorlarınıza Erişin
- Karbon Ayak İzi
Başlıkları bizleri karşılıyor. Sırayla bu başlıklara teknik ve teorik olarak bakacağız. Öncelikle sizlere bu başlıkların ne anlama geldiğini, sonrasında ise bunu Screaming Frog yardımı ile nasıl pratikte kullanabileceğinizi anlatacağım. Keyifli okumalar!
Özel JavaScript
Özel JS, temel olarak belirli bir işlevi yerine getirmek için eklenebilen Java script kodlarının satırlarıdır. Varsayılan olarak, segmentasyon süreci, kullanıcıları birden çok koşul veya segment türüne göre ayırmaya izin verir. Yani web sitesinde bulunmayan bir fonksiyon ile aktarım veya aksiyon işlemi alabilirsiniz. Keza Screaming Frog’da bunu hedeflemektedir.
Özel JavaScript ya da diğer adıyla Custom Javascript, taranan her URL’de JavaScript kodu çalıştırmanıza olanak tanır. Örneğin aşağıdaki örnekteki gibi özel JavaScript Snippet’inin yalnızca belirli içerik türleri için yürütülmesine izin verecek bir içerik türü filtresi ayarlayabilirsiniz.
Yukarıdaki örnekte ayarlanan fonsiyon, olası uyumsuzlukları belirlemek için bir web sitesinin bölgesel sayfalarının gövde metninin dilini göstermektedir. Ayrıca sağ altta göreceğiniz “add from library” butonu sayesinde de screaming frog kütüphanesinde bulunan fonksiyonlara kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Yazdığınız custom JS kodlarını paylaşabilirsiniz. Bunun için kendi kullanıcı kitaplığınıza kaydedilecek olan kendi snippet’lerinizi oluşturun ve paylaşmak için kitaplığı JSON olarak dışa/içe aktarabilirsiniz.
“Add from Library” butonuna bastığınızda karşınıza çıkacak olan ve kod parçacıklarını barından pencerenin sol üst köşesinde bulunan butonlarla bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Screaming Frog Custom Javascript (Özel Javascript) Özelliği Kullanım Alanları
Bu fonksiyonlar ile neler yapabileceğinize gelirsek;
- Görüntüler için alt metin (alt text) etiketi oluşturmak için yapay zekayı kullanabilirsiniz.
- Triggering mouseover etkinlikleri, örneğin fare imleciniz ile bir menünün üstüne geldiğinizde o menünün açılmasını sağlayan JS tetikleme fonksiyonlarını kontrol edebilirsiniz.
- Bir sayfayı kaydırma (bazı sonsuz kaydırma kurulumlarını taramak için).
- Çeşitli içerikleri yerel olarak indirme ve kaydetme (resimler veya PDF’ler vb. gibi).
- Sayfa içeriğinin duygu, niyet veya dil analizi.
- Sistrix gibi halihazırda entegre edilmemiş SEO aracı API’lerine bağlanmabilme,
- Sayfa içeriğinden yerleştirmeleri çıkarma. Yani “extracting embeddings” bir doğal dil öğrenme (NLP) methodudur. Bu method ile özellikle Google SGE için önemli gibi gözükmekte.
Ve tabii ki kütüphane üzerinden daha fazlasında da ulaşabilirsiniz.
Bu özelliği kullanırken JavaScript yazmayı bilmek yardımcı olsa da, kendi snippet’lerinizi oluşturmak için bir gereklilik değil. Screaming Frog’un şablonlu snippet’larının, içlerindeki yorumları takip ederek de bu ayarları yapabilirsiniz.
Özel Javascript (Custom Javascript) Oluşturma Adımları
“Config > Custom > Custom JavaScript” gidin ve kendi özel JS snippet’inizi oluşturmak için “Add”e tıklayın veya önceden ayarlanmış snippet’lerden birini seçmek için “Add from Library”e tıklayın.
Screaming Frog Snippet’ların iki seçeneği bulunmaktadır. Bu snippet’lar “Extraction” ve “Action” olarak ayrışmaktadır.
- Extraction Snippetları;
Extraction type Snippets, sayılar veya dizeler (stringler) şeklinde değer veya değerler listesi döndürür ve bu değerleri Özel JavaScript sekmesinde sütunlar halinde gösterir. Değerler listesindeki her değer, sekmedeki sütunlara eşlenecektir. Extraction Snippets çalıştırıldığında, sayfa tüm kaynak yüklemeyi durdurur ve snippet’ı çalıştırmaya başlar. SEO Spider, snippet tamamlanana kadar sayfa taramasını tamamlayamaz. Uzun süre çalışan Snippets zaman aşımına uğrayabilir ve sayfa taranamaz hale gelebilir. Extraction Snippets ayrıca URL’leri indirme ve metin dosyasına yazma yeteneğine de sahiptir. Örneğin, bir web sayfasındaki tüm resimleri indirebilen bir örnek Snippet’ımız ve bir web sayfasındaki tüm sıfatları bir CSV dosyasına ekleyen başka bir örnek Snippet’ımız bulunmaktadır.
- Action Snippetları;
Action Snippets herhangi bir veri döndürmez, sadece işlemler gerçekleştirir. Örneğin, tembel yükleme yapılan resimlerin taranmasını sağlamak için bir web sayfasını aşağı kaydıran bir örnek Snippet’ımız bulunmaktadır. Action Snippets çalıştırıldığında, sayfa kaynakları yüklemeye devam ederken Action Snippet çalışmaya başlar. Ancak, Snippet için saniye cinsinden bir zaman aşımı değeri belirlemeniz gerekir. Zamanlayıcı süresi dolduğunda, SEO Spider sayfa taramasını tamamlayacaktır.
Bu iki snippet’ı kullanmanız için bilmeniz gereken önemli noktalar bulunmakta. Bu noktaları örneklendirmem gerekirse, ilk olarak birden fazla Snippet’ı aynı anda çalıştırabilirsiniz. Ancak, çalıştırdığınız Snippet’ların sayısı ve türüne bağlı olarak tarama hızınızın etkileneceğini unutmamalısınız.
Ayrıca birden fazla Snippet’ınız varsa, tüm Action Snippet’ların, Extraction Snippets’lardan önce gerçekleşeceğini, aksiyon alacağını bilmelisiniz. Farklı zaman aşımı değerlerine sahip birden fazla Action Snippet’ınız varsa, SEO Spider, tüm Action Snippets’ların en yüksek zaman aşımı değerini kullanabilir.
Keza Extraction Snippets, tüm sayfa yüklemelerini durdurur, bu nedenle başka istekler gerçekleşmez. Action Snippets’ın böyle bir sınırlaması yoktur ancak sağlıklı bir tarama için zaman aşımı değeri belirlemeniz gerekmektedir. Snippetlar, Chrome Console Utilities API‘sine erişebilir. Bu da, snippet’ın bir web sayfasında normal JavaScript ile erişilemeyen getEventListeners() gibi metodları kullanmasına olanak tanır. Buna örnek olarak “trigger mouse event” verilebilir.
ChatGPT ile Tarama
‘(ChatGPT) Şablonu’ snippet’ini seçebilir, JS editöründe açabilir, OpenAI API anahtarınızı ekleyebilir ve tarama sırasında bir sayfaya karşı istediğiniz herhangi bir şeyi sorgulamak için bunu kullanabilirsiniz. Kullanılan OpenAI modelini, analiz edilen belirli içeriği ve daha fazlasını analiz etmek için de ayarlayabilirsiniz.
Örneğin, bir önceki başlıkta bahsettiğim resimler için anında resim alt metni oluşturmak gibi oldukça düşük seviyeli görevlerin gerçekleştirilmesine dair hızlı aksiyon almanızı sağlayacaktır. Ya da bu işlemi gerçekten hızlı bir aksiyon almanız gerekiyorsa, meta description için veya title için de gerçekleştirebilirsiniz.
Screaming Frog’da ChatGPT ile Tarama Nasıl Yapılır?
SEO Spider’da yalnızca bir OpenAI API anahtarı gerektiren çeşitli önceden ayarlanmış ChatGPT JavaScript parçacıkları bulunmakta.
- Custom JavaScript Config bölümünü açın. Buraya ulaşmak için önceden belirttiğim yol olan “Config > Custom > Custom JavaScript” yolunu izleyin ve “Add from Library” seçeneğine tıklayın.
- “System” sekmesi, kullanılabilecek önceden ayarlanmış JavaScript parçacıklarından oluşan bir kütüphanedir. Çeşitli ChatGPT parçacıklarının başında “(ChatGPT)” yazısı bulunmakta. İlgili snippet’ı buradan seçebilirsiniz.
- Bu adımları tamamladıktan sonra eklediğiniz satırın hemen sağında düzenle butonuna basın ve burada çıkan kod parçacığı içinde, 25.satırda bulunan “your_api_key_here” kısmına API’nizi girin.
- “Config > Spider > Rendering” kısmından Javascript’i aktifleştirin.
İşte bu dört adımı siz de uygulayarak Screaming Frog aracınızı OpenAI ile eşleştirebilirsiniz.
Mobil Kullanılabilirlik
Lighthouse entegrasyonu ile artık mobil kullanılabilirliği geniş ölçekte denetleyebileceğiz.
Mobil sorunlarda sık sık karşılaştığımız görünüm alanı ayarlanmadı, hedef boyuta dokunun, içerik doğru boyutlandırılmadı, okunaksız yazı tipi boyutları gibi yaygın mobil kullanılabilirlik sorunları için filtreler içeren yeni bir “Mobile” sekmesi eklendi.
Mobil Kullanılabilirlik Screaming Frog’da Nasıl Test Edilir?
Bu, PSI (PageSpeed Insight) API’ye bağlanmayı unutmayınız. Bunun için “Config > API Access > PSI” yolunu takip edebilirsiniz.
Mobil sorunları topluca dışa aktarabilirsiniz (Bulk Export). Bunun için, Reports > Mobile üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.
N-gram Analizi
SEO ‘da “n-gram analizi”, bir web sayfasının içeriğindeki kelimelerin veya kelime gruplarının (n-gramlar) sıklık ve kullanım şekillerini incelemek için kullanılan bir yöntemdir. N-gramlar, ardışık olarak bir arada bulunan ‘n’ sayıda kelimeyi temsil eder; örneğin, “kedi” bir 1-gram (unigram), “kara kedi” bir 2-gram (bigram) ve “çok kara kedi” bir 3-gram (trigram) olarak değerlendirilir.
SEO’da n-gram analizi, içerik stratejilerini optimize etmek, rekabet avantajı elde etmek ve arama motorlarında daha iyi performans göstermek için kullanılan güçlü bir stratejidir ancak N-gram analizine dair daha detaylı bir blog yazısı hazırlayacağım. Takipte kalın 😊!
Screaming From 20.0 ile N-gram Analizi Nasıl Yapılır?
Screaming Frog ile artık bir taramanın sayfalarında n-gram analizi kullanarak veya bir web sitesinin çeşitli sayfalarında toplu olarak ifade sıklığını analiz edebilirsiniz. Bu işlevi etkinleştirmek için, ‘Config > Spider > Extraction’ altında ‘Store HTML / Store Rendered HTML’ etkinleştirilmelidir. N-gramlar daha sonra alt N-gramlar sekmesinde görüntülenebilir.
Anlık olarak bazı anahtar kelimeleriniz eskisi kadar popüler olmasa da, sıralamak istediğiniz kelimelerin sayfada bulunması genellikle SEO’ya yardımcı olur.
Bu analiz, sayfa içi uyumu iyileştirmeye, anahtar kelime açıklarını belirlemeye ve aynı zamanda iç bağlantı (inlink) fırsatlarını belirleme konusunda yeni bir stratejik yol bulmanıza yardımcı olabilir.
Lokal Lighthouse Skorlarınıza Erişin
Screaming Frog’un bir diğer yeni özelliği ise, Lighthouse skorlarınızı lokal olarak da test edebilmenizi sağlıyor. “Config > API Access > PSI” kısmında kaynağı ‘Local’ olarak seçmeniz bu skorlara erişebilmeniz için yeterli.
Karbon Ayak İzi
Log File Analyser sürüm 6.0 gibi, SEO Spider artık her sayfa için CO2.js kütüphanesini kullanarak otomatik olarak karbon emisyonlarını hesaplayacak.
Karbon hesaplamasının yanı sıra, her URL için bir karbon derecelendirmesi bulunmakta ve “Validation” sekmesi altında “ Karbon Derecelendirmesi” bölümü yer almaktadır.
Dijital karbon derecelendirme sistemi, web sayfalarının çevresel etkilerini değerlendirmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu sistemde, D, E veya F dereceleri, sayfanın karbon emisyonlarının yüksek olduğunu gösterir. Derecelendirme, A’dan F’ye kadar değişir ve A en düşük, F ise en yüksek karbon emisyonuna işaret eder. D, E, F gibi dereceler, bir web sayfasının sürdürülebilirlik açısından iyileştirilmesi gerektiğini belirtir ve genellikle sayfa ağırlığı, veri merkezi enerji kullanımı, ağ transferi ve cihazlarda yapılan işlemlerin karbon ayak iziyle doğrudan etkileşim halindedir, haliyle de karbon ayak izleri oldukça yüksektir. Bu dereceler, yazılımcılara ve site sahiplerine sayfalarını daha enerji verimli hale getirme konusunda rehberlik etmektedir.
Bu güncellemeler ve daha fazlasıyla birlikte Screaming Frog kendini aşmış gözüküyor. Her SEO’cunun kullandığı Screaming Frog aracı görünüşe göre kendini daha da geliştirerek ilerlemeye devam edecek. Herkese bol kullanıcılı ve yapay zekalı günler!
Kaynakça:
https://www.screamingfrog.co.uk/seo-spider-20
https://www.screamingfrog.co.uk/seo-spider/issues/validation/high-carbon-rating
https://www.screamingfrog.co.uk/seo-spider/tutorials/how-to-crawl-with-chatgpt